Ihotautilääkärin vinkit

Ihotautilääkäri Tore Nilsen on opettanut useissa ihoterapeuttikouluissa ja pitänyt luontoja ja kursseja ihoterapeuteille ja lääkärikollegoille. Hän on erikoistunut ihonhoitoon, ryppyjen käsittelyyn ja laserhoitoihin.

Ihotautilääkärin vinkit

Tore, mikä on tärkeää ihonhoidossa ja ihonhoitotuotteissa?

Ihotautilääkärinä pidän tärkeänä sitä, että ihonhoitotuotteet perustuvat tieteelliseen tutkimukseen. Tämä vaatii resursseja, joten valmistajan on oltava vahva ja vakavasti otettava. On ihonhoitoa, jolla voidaan saavuttaa tuloksia. Muu ihonhoito on vaikutuksiltaan pinnallista, ja sillä on lähinnä hyvää oloa tuottava merkitys. Tuloksia voidaan saavuttaa vain todistetusti tehokkailla ainesosilla. Näitä ovat muun muassa A-vitamiini ja AHA eli alfahydroksihappo. AHA-kuorinnalla ja muilla AHA-happoja sisältävillä tuotteilla saavutetaan erittäin hyviä tuloksia. Minulla on hyviä kokemuksia eri iho-ongelmien, kuten aknen, rosacean ja atooppisen ekseeman, hoitamisesta AHA:lla. Mutta myös ongelmatonta ihoa pitää hoitaa tehokkailla tuotteilla ja hoidoilla.

Päivävoiteessa pitää olla melko korkea aurinkosuojakerroin. Mielellään vähintään 15. Monet käyttävät aurinkovoidetta rantalomalla, mutta unohtavat suojata ihonsa työmatkalla tai käydessään lounaalla. Useimmat muistavat kuitenkin käyttää päivävoidetta! Päivävoiteen suojakerroin ei aina riitä, mutta se on askel oikeaan suuntaan.

Osallistuin kerran lääketieteellisen konferenssiin Kaliforniassa. Taukojen aikana rupattelimme ulkona. Aurinko oli voimakas, eikä minulla ollut aurinkovoidetta. Sitä kun ei aina tarvitse käyttää Ruotsissa. Parin päivän kuluttua kaulani iho kesi. Mutta kasvojen iho oli kunnossa, sillä minulla oli ollut aurinkosuojakertoimella varustettua päivävoidetta.


Miten aurinko vahingoittaa ihoa?

Aurinko vahingoittaa ihoa aiheuttamalla ryppyjä ja vanhentamalla ihoa. Lisäksi voi syntyä pigmenttimuutoksia. Sanotaan, että 85 prosenttia vanhenemisesta aiheutuu auringosta. Kaikkien iho vanhenee ennemmin tai myöhemmin. Mutta jos ei suojaudu auringolta, iho vanhenee nopeammin. On helpompi ehkäistä ryppyjä kuin häivyttää jo syntyneitä ryppyjä. Joten mitä aikaisemmin aloittaa järkevän ihonhoidon, sitä parempi.

Pahinta on, että auringonsäteily aiheuttaa ihosyöpää. Kyseessä voi olla basaliooma, joka on melko helposti hoidettavissa, tai pelätty melanooma.

Mitä kannattaa tehdä, jos on ottanut paljon aurinkoa?

Käyttämällä voidetta, jossa on retinolia eli A-vitamiinia, voi lievittää vuosien myötä tulleita vaurioita. Retinolin ongelmana on, että se aiheuttaa helposti punoitusta, kuivuutta ja hilseilyä. Hoitoa kannattaa täydentää kosteuttavilla tuotteilla, jotka lievittävät sivuvaikutuksia. Optimaalinen yhdistelmä on oikea määrä A-vitamiinia ja esimerkiksi AHA- tai PHA-happoa.

Suojaamalla ihoa voi siis ehkäistä auringon aiheuttamia vaurioita. Vaikuttavilla aineilla, kuten retinolilla ja AHA-hapoilla voi vähentää jo syntyneitä vaurioita ja ehkäistä jossain määrin myös uusien syntymistä. Ihon hoitaminen on mahdollista oikeilla aineilla.

(Ihotautilääkäri Tore Nilsen. Kuva: Martina Wärenfeldt)

Käy Tores Nilsenin verkkosivuilla