Banner image

Mikä on kuiva iho?

Kuiva iho

Iho voi olla kuiva iästä riippumatta. Kuiva iho voi tuntua jatkuvalta taistelulta hilseilyä, kutinaa ja halkeamia vastaan. Mutta tähän on pelastus!

Kuivuus voi olla lievää ja kestää parista päivästä muutamaan viikkoon tai se voi olla pysyvä ja vakava ongelma. Kuiva iho on yleensä myös herkkä. Kuiva iho ärtyy helposti, jolloin ihoon voi tulla ekseemoja, ihottumaa tai tulehduksia. Kuivuus voi olla lievää ja kestää parista päivästä muutamaan viikkoon tai se voi olla pysyvä ja vakava ongelma. Kuiva iho on yleensä myös herkkä. Kuiva iho ärtyy helposti, jolloin ihoon voi tulla ekseemoja, ihottumaa tai tulehduksia.

Kasvojen ja vartalon ihon kuivumista voi kuitenkin ehkäistä.

Kuivuuden syyt

Kuivan ihon syyn ymmärtäminen on ensimmäinen askel tasapainoisen, hyvinvoivan ja hehkuvan ihon saavuttamiseksi.

Ihossa on kosteutta sitovia aineita sekä rasvoja, jotka auttavat ylläpitämään ihon kosteustasapainoa. Kun ihon luonnollinen suojaus häiriintyy, iho menettää kosteutta helpommin. Syyt voivat olla sekä sisäisiä että ulkoisia.

Vuosien myötä ihon kyky sitoa kosteutta heikkenee ja talineritys vähenee. Tämä aiheuttaa ihon kuivumista.

Taipumus kuivaan ihoon on myös perinnöllinen.

Ulkoiset tekijät, kuten sää ja ilman kosteus, vaikuttavat nekin ihon kuivuuteen.

Koska ilma on talvisin kylmää ja kuivaa, iho kuivuu helposti.

Liiallinen pesu, kuivattavat ihonhoitotuotteet, puhdistusaineet sekä liiallinen auringonotto kuivattavat ihoa. Myös jotkin lääkkeet tai sairaudet voivat aiheuttaa kuivuutta.

Miten hoitaa kuivaa ihoa ja ehkäistä ihon kuivumista?

Heitä hyvästit kuivalle ja kelmeälle iholle ja toivota tervetulleeksi hyvinvoiva ja terve iho!

Välttämällä sitä, mikä kuivattaa ihoa (katso kohta ”Muista” alla) ja käyttämällä oikeita kuivan ihon tuotteita voit ehkäistä ihon kuivumista ja hoitaa kuivaa ihoa tehokkaasti. Kosteuttavien ja suojaavien kuivan ihon voiteiden sekä hellävaraisen kuorinnan avulla voit saada ihon kuivumisen taas hallintaan.

Hedelmähappojen, kuten AHA:n ja erityisesti PHA:n, avulla voit hellävaraisesti kuorimalla poistaa kuolleita ihosoluja ja samalla palauttaa ja vahvistaa ihon suojamekanismia.

Perinteinen neuvo kuivalle iholle on käyttää rasvaisia voiteita ja öljyjä, jotta iho säilyttäisi kosteutensa. Jo ennestään kuiva iho ei kuitenkaan saa enempää kosteutta rasvaisesta voiteesta. On tietenkin tärkeää auttaa ihoa säilyttämään nykyinen kosteustaso, mutta parasta on parantaa ihon kykyä sitoa kosteutta.

Tuotteet, jotka kosteuttavat, sisältävät kosteutta sitovia aineita ja vahvistavat ihon suojamekanismia, palauttavat ihon kosteustasapainon paremmin kuin pelkät rasvaiset voiteet ja öljyt. Kosteuden ja rasvan yhdistelmä on siksi erinomainen yhdistelmä.

Muista

  • Vältä tavallista saippuaa, sillä se kuivattaa ihoa.
  • Käytä kumihansikkaita käsitellessäsi kodin siivousaineita.
  • Älä käy suihkussa tai kylvyssä liian usein ja vältä liian kuumaa vettä.
  • Levitä iholle kosteusvoidetta säännöllisesti. Mieluiten, kun iho on vielä kostea kylvyn tai suihkun jälkeen.
  • Käytä hellävaraista kuorinta-ainetta silloin tällöin kuolleiden ihosolujen poistamiseen. Vältä hankaavia tuotteita, jotka voivat vahingoittaa ihoa.

NEOSTRATA tuotteet kuivalle iholle